Hrvatski studiji obilježili su 25. godišnjicu

Jučer su u Zagrebu Svečanom akademijom u Preporodnoj dvorani palače Narodnoga doma HAZU, u Opatičkoj 18 Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu obilježili dvadeset i petu obljetnicu svojega osnutka i Dan Hrvatskih studija.
Hrvatski sveučilišni sindikat raduje se svakoj ovakvoj akademskoj obljetnici, jer se njome manifestira znanstveni napredak hrvatskoga društva i sveučilišna zrelost, ali i potrebitost. Na našim je znanstvenicima danas velika istraživačka, ali i moralna odgovornost, jer u svijetu globalnoga znanja trebaju spoznati granicu društveno korisnog i onoga što je za suvremene prilike dugoročno štetno. Hrvatski studiji primjer su ustanove u koju je utkano i stvaranje moderne hrvatske države te danas predstavljaju „čuvara“ nacionalne znanstvene, kulturne i društvene baštine. Hrvatski sveučilišni sindikat svesrdno podupire njihov rad i njihove napore da postanu još kvalitetniji, ali i svjetski prepoznatljivi kao pravi hrvatski znanstveni „brand“.
Akademija je održana pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, u čije se ime okupljenima obratio potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner. U govoru on je istaknuo: „Hrvatski studiji trebaju opstati i dalje se razvijati kao institucija koja proučava i poučava prošlost i sadašnjost hrvatske države i društva s humanističkih i društvenih aspekata. Hrvatski su studiji važni i potrebni za očuvanje nacionalnoga identiteta, izučavanje i njegovanje naše povijesti, kulture i tradicionalnih vrijednosti i ta je njihova misija iznimno važna i nezaobilazna. Ta je misija osobito važna u vremenima kada se, čini se, opet pokušavaju neke znanstveno dokazane povijesne činjenice na neznanstveni način dovesti u pitanje i zlorabiti u političke svrhe, odnosno koristiti kao argument za nepotrebne ideološke prijepore, koji sigurno ne će donijeti nikakav boljitak hrvatskom narodu, ali ni drugim narodima.“

screenshot_234.png

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.