Gostovanje na Z1 televiziji vezano uz novi Zakon o obavljanju studentskih poslova u emisiji ZIP Z1, 13. kolovoza 2018.

Z1 – “Što se događa s prijedlogom Zakona o obavljanju studentskih poslova?! Taj je Zakon trebao donijeti pozitivne novine studentima, no Sabor nikako da ga izglasa? Kako to komentirate i što taj Zakon studentima uopće donosi?”

– Zakon o obavljanju studentskih poslova svojevrsni je “fliper” u kojem Ministarstvo znanost i obrazovanja lopticu odgovornosti prebacuje na druge. Tako je Ministarstvu bio problem što je pristiglo mnogo komentara na javnoj raspravi na koje je trebalo odgovoriti, zatim su to druga ministarstva koja su morala dati svoje mišljenje na zakon pa saborski odbori kroz koje je zakon morao proći.

Naravno da se procedura mora poštivati, ali problem je taj što neki drugi zakoni dođu na dnevni red par tjedana od najave (pr. zakon kojim se ratificira Istanbulska konvencija), dok ovaj zakon već 18 mjeseci “visi u zraku”. Dakle, za neke zakone postoji “politička volja”, dok je za ovaj ona slaba.

Ovaj zakon studentima donosi mnoge benefite – izvanredni studenti koji nisu u radnom odnosu dobivaju pravo rada putem student servisa, inspektorat rada postaje nadležan za studentski rad, uvodi se mogućnost elektronskih ugovora, propisuje se minimalna satnica (postoji formula kojom se izračunava i varijabilna je, za ovu godinu bi bilo 21,49 kn po satu, a sada je 15 kn minimalac), uvodi se zaštita studenata od neisplate naknada, naknada za rad se mora isplatiti u roku od 14 dana od obavljanja poslova i mnogo toga.

Z1 – “Tražite od Vlade i Sabora da taj zakonski Prijedlog uvrste u dnevni red sjednice sredinom rujna, očekujete li da će se to dogoditi?”

– Naravno, jer to je jedina ispravna odluka. Želimo da zakon stupi na snagu do 1. 10. 2018. No, tu priča nije završena. Ministrica Divjak po stupanju Zakona na snagu ima 60 dana za donijeti odgovarajuće pravilnike (pr. za uvjete koje moraju ispuniti posrednici pri zapošljavanju, obrasci za studentske ugovore itd.).

Ovim apelom želimo osvijestiti Ministarstvu da se više ne smije biti zavlačenja kako po pitanju studentskog rada, tako i po pitanju studentskog standarda, organiziranja i ostalih studentskih interesa.

Z1 – “Koliko je uopće, a pogotovo u današnjim uvjetima, važno studentima omogućiti da rade, odnosno, da za svoj rad budu pošteno plaćeni?”

Studentski rad važan je iz barem dva razloga: 1. studenti olakšavaju financiranje svog studija roditeljima, posebice oni koji dolaze iz ruralnih dijelova Hrvatske; 2. studentski rad doprinosi stjecanju radnog iskustva prije diplome – krivo je misliti da je studentski servis samo rad u pekarnici, trgovini ili konobarenje. Brojne IT tvrtke putem student servisa uzimaju studente koji se uče progamiranju i nakon toga, po diplomiranju, sklapaju ugovor o radu u toj tvrtki. Primjera ima još, no ovo je jedan od češćih.

Z1 – “Svi se zadnjih mjeseci “busaju o prsa” i razmišljaju o nekakvim demografskim mjerama, a zakazuju na vrlo jednostavnim stvarima – poput spomenutog Zakona. Da je donesen na vrijeme – već bi bilo (malo) bolje?”

Da je donesen na vrijeme, 16.000 izvanrednih studenata koji nisu u radnom odnosu moglo bi raditi u sezoni ovo ljeto. Svakoga dana stižu vijesti o kvotama za strance i nedostatku radne snage, dok tisuće mladih i vrijednih studenata sjede kod kuće.

Z1 – “Kako općenito komentirate stav aktualne, ali i bivših vlasti prema obrazovanju, mladima, studentima? Ne možemo baš reći da je “bajno”?”

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u posljednje vrijeme kreira više skandala nego pozitivnih vijesti. Da podsjetim, 2015. za vrijeme ministra Mornara došlo se je na ideju ukidanja Oskara znanja, nagrade za najbolje učenike koji su osvojili državna i međunarodna prvenstva i olimpijade, jer je bio prevelik trošak od 150 000 kuna (taj novac je ekvivalent koliko se je te godine potrošilo na mobilne usluge u Agenciji za odgoj i obrazovanje).

Zatim, ministar Šustar je počeo u svibnju 2016., na kraju akademske godine, isplaćivati socijalne, invalidske i braniteljske stipendije za listopad 2015. i nadalje. Studenti su 7 mjeseci bili bez kune.

Ministrica Divjak, čini se, nastavlja niz…

Screenshot_80

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.