Dr. Vladimir Šumanović: “Bivši predsjednik je laži o franjevcima kao ‘legitimnom vojnom cilju’ preuzeo od Tita!

Screenshot_779
“Široki Brijeg je bio Bleiburg prije Bleiburga”, navodi dr. Šumanović

“Oba zločina po izravnom Titovom nalogu, počinila je 11. dalmatinska brigada jugokomunističke vojske, pod zapovjedanjem Ivana Guve, alkarskog vojvode pokopanog u Beogradu 1992. godine”, izjavio je u Bujici na Z1 dr. Vladimir Šumanović, mladi povjesničar s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

”U Širokom Brijegu 1945. godine dogodio se strašan zločin, pokolj hrvatskih civila i zarobljenih njemačkih vojnika, međutim, ono po čemu je Široki postao najpoznatiji bio je pokolj franjevaca. Premda su katolički svećenici od partizana stradavali i u drugim hercegovačkim općinama, zbog masovnosti zločina Široki Brijeg postao je sinonim,“ rekao je dr. Šumanović i opisao kako je u samostanskom podrumu ubijeno 12 svećenika: “Sve su ih likvidirali metkom u potiljak i zatim zapalili! Nisu dopustili niti da ih se dostojanstveno pokopa. Josipović ne govori istinu, nikako ne možemo reći da su stradali u žaru borbe!“

Još su dvije skupine franjevaca poginule tih dana, u veljači 1945. godine, kaže Šumanović i nastavlja: – Jedna skupina od 6 franjevaca ubijena je u Mostarskom Gradcu, a druga kod rijeke Lištice, njih ukupno 8. Nakon toga je likvidirano još 17 franjevaca od ulaska partizana u Široki Brijeg do ulaska u Mostar. Nakon ulaska u Mostar ubijeno je još 7 franjevaca, jedan je svećenik ubijen ’44., a trojica 1942. godine.

TITO JE BRITANCIMA NAJAVIO DA ĆE POBITI FRATRE!

Dr. Šumanović tvrdi da je bivši predsjednik Ivo Josipović lažne teze o fratrima kao “legitimnom vojnom cilju“, objavljene u riječkom ‘Novom listu’, zapravo preuzeo od jugo-komunističkog diktatora Tita: – Josip Broz je, odgovarajući na pastirsko pismo hrvatskih biskupa, koji su prosvjedovali protiv ubojstava i progona svećenika, u ‘Borbi’, u listopadu 1945. godine, jasno rekao da su se u Širokom Brijegu, osim Nijemaca protiv njihove vojske borili i fratri i da su izginuli zajedno sa Nijemcima i ustašama.

“Osim Ive Josipovića, bilo je još osoba koje su zastupale tezu da su franjevci ‘legitimni vojni cilj’, ali to nisu mogli nikako dokazati, već su samo ponavljali Titove tvrdnje i propagandu jugoslavenskog komunističkog tiska,” pojašnjava Vladimir Šumanović, a kao dokaz je donio upravo jugoslavensku komunističku dokumentaciju.

Dr. Šumanović je u studio donio i izvješće zapovjednika britanske vojne misije pri Vrhovnom štabu Titove vojske Fitzroya Macleana. Britanskom ministru vanjskih poslova Anthonyju Edenu 08. veljače 1945. godine napisao je da mu je Josip Broz zapravo najavio pokolj svećenika: “Tito mi je nedavno rekao da će biti prisiljen poduzeti drastične akcije protiv franjevaca…“

JOSIPOVIĆ SE POZIVA NA ANIĆA, KOJI JE DOKTORIRAO KOD GOLDSTEINA U 79. GODINI!

Josipović se, kada govori o fratrima kao ‘legitimnom vojnom cilju’ poziva na studiju Nikole Anića – tvrdi gost Bujice, uz napomenu da je Anić doktorirao 2002. godine, u 79. godini života kod Ive Goldsteina, a kao povjesničar je irelevantan jer je osobno sudjelovao u akcijama na području Hercegovine i bio je sekretar SKOJ-a u 12. dalmatinskoj brigadi.

Anić čak pokušava kroatizirati partizanski pokret, tako što Narodno oslobodilačku vojsku Jugoslavije, naziva ‘hrvatskom’, iako takva vojska nikada nije postojala. Napisao je ‘Povijest Osmog dalmatinskog korpusa NOVH’, iako je postojao jedino ‘Osmi dalmatinski korpus NOVJ’ – primjetio je dr. Šumanović.

Upravo je Anićeva tvrdnja da su franjevci bili aktivni sudionici bitke za Široki Brijeg, međutim, on umjesto da nađe izvore za svoju tvrdnju, navodi iskaze dvojice ljudi koji su sudjelovali u zločinima – pojašnjava dr. Šumanović i dodaje: – Anić citira Milana Raku, političkog komesara 4. bataljuna 11. dalmatinske brigade koja je počinila zločin i Fabijana Trgu političkog komesara 12. dalmatinske brigade, koj je nakon likvidacije franjevaca 07. veljače 1945. otišao u Beograd i Titu podnio izvješće da je “zadatak izvršen“.

FRA MARIO KNEZOVIĆ ZA BUJICU: LAŽNU KOMUNISTIČKU POVIJEST TREBA REVIDIRATI!

Sramotnu Josipovićevu izjavu o fratrima kao ‘legitimnom vojnom cilju’ za Bujicu je komentirao i fra Mario Knezović, hercegovački franjevac iz Širokog Brijega, župnik na Kočerinu i doktor znanosti: “Izjavu smo doživjeli s velikim zgražanjem, ali osobno me ta Josipovićeva izjava nije iznenadila, jer nažalost, znamo u kakvom društvu živimo, pa iz takve kuhinje jednog mainstream zarobljeništva ovakva izjava i može doći. Još je skandaloznije da takve riječi izgovara bivši prvi dužnosnik jedne države, predsjednik… Josipovićeva izjava je u Hercegovini dočekana s velikim zgražanjem, čuđenjem i pitanjem gdje je tu zdravi razum?! Ovdje nije povrijeđena samo istina, nego je ubijena prava istina. Bivši predsjednik Josipović kao nekakav pravnik morao bi znati kako se govori o ovako osjetljivim pitanjima poput ubojstva naših franjevaca, ne samo na Širokom Brijegu nego i na Kočerinu gdje su u župnoj kući ubijeni fratri bez ikakva suda, krivice, bez odupiranja… Prema tome, ne znam kako uopće nazvati izjavu da je čovjek legitimni vojni cilj, čovjek koji je bez oružja i nezaštićen…“

Fra Mario Knezović ne misli ništa loše o reviziji povijesti: “Javno želim reći da je nama potreba revizija povijesti. Kakve povijesti? One povijesti koja je kreirana ideološki i komunistički. Traži se revizija lažne povijesti, koja je stvorena na lažnim dokumentima, lažnim iskazima… Naš najveći problem je što se lažne knjige još uvijek povlače kao dokazi. Tome treba stati na kraj i mislim da je s jedne druge strane, sve ovo skupa pozitivno, jer su se razotkrile namisli mnogih srdaca. Nakon što su ubijeni fratri u Širokom, tjedan dana kasnije u Mostaru ubijaju našeg provincijala Lea, bacaju nevine s mosta u Mostaru… Ako je to bio ‘legitimni vojni cilj’ da se ubiju stari svećenici i ako su tako bili hrabri, pa im je jedan starac bio otpor – onda znamo da je to bila jedna kukavička vojska!“

Na pitanje voditelja kako komentira činjenicu da je Josipović u prosincu 2014. godine, tijekom predizborne kampanje za predsjednika posjetio samostan na Širokom Brijegu, a sada govori o fratrima kao ‘legitimnom vojnom cilju’, dr.Vladimir Šumanović je odgovorio: – Sramotno je zastupati takve teze! S druge strane, postavlja se pitanje zašto je tamo išao? To je krajnje licemjerno.

KRVAVI PUT 11. DALMATINSKE BRIGADE: OD ŠIROKOG BRIJEGA DO KOČEVSKOG ROGA…

“Široki Brijeg je bio Bleiburg prije Bleiburga,“ smatra dr. Šumanović i to objašnjava navodeći postrojbe koje su sudjelovale u zločinima: – Zločin su počinile postrojbe iz sastava 26. dalmatinske divizije, dok su širu okolicu Širokog Brijega osiguravale brigade iz sastava 9. i 19. dalmatinske divizije. 26. divizija je u svom sastavu imala četiri brigade, od kojih je po ratnim zločinima najpoznatija 11. dalmatinska brigada. Upravo po svjedočenju jednog njezinog pripadnika -Rafaela Radovića, franjevce su pobili pripadnici 4. bataljuna 11. dalmatinske brigade… To je isti onaj bataljun u kojem se nalazio Milan Rako, kojeg citira Anić, a njega Josipović! Zapovjednik 11. dalmatinske brigade bio je Ivan Guvo i on je po zapovjednoj odgovornosti kriv za ubojstva u samostanu. Poslije rata Guvo je bio istaknuti pripadnik jugoslavenskih komunističkih vlasti. Bio je poznat i po tome, što je nosio alkarsku zastavu pred Titom kao slavljeni vojvoda! I zloglasni Bruno Vuletić, zapovjednik 12. dalmatinske, bio je alkarski vojvoda. Guvo je umro u Beogradu 1992. godine i pokopan u Aleji narodnih heroja. Inače, 11. dalmatinska brigada kasnije je pod vodstvom Sime Dubajića preimenovana u Moto-mehanizovani odred Četvrte jugoslavenske armije i nalazila se na Kočevskom Rogu, gdje je nastavila čininit zločine nad Hrvatima.

MLADI POVJESNIČAR KOJI JE RASKRINKAO JOSIPOVIĆA, SIN JE USTAVNOG SUCA MIROSLAVA ŠUMANOVIĆA, POZNATOG PO IZDVOJENOM MIŠLJENJU U SLUČAJU ŠIMUNIĆ!

“11. dalmatinska brigada činila je zločine i prije službenog završetka rata. U travnju 1944. likvidirali su veći broj zarobljenih njemačkih vojnika na Korčuli, što je izazvalo diplomatski incident između britanskog premijera Winstona Churchilla i Josipa Broza, jer se Churchill bojao njemačke odmazde nad zarobljenim britanskim vojnicima,“ podsjeća Šumanović i napominje: “Churchill je pisanim putem uložio protest kod Tita, ali mu ta epizoda svejedno nije smetala da istoj toj postrojbi izruči zarobljene hrvatske vojnike i civile u svibnju 1945. na Bleiburgu.“

Kao što u slučaju Ante i Ive Josipovića vrijedi izreka “kakav otac takav sin”, isto bi se moglo reći i za Miroslava i Vladimira Šumanovića – rekao je na kraju emisije voditelj, aludirajući na to da je otac mladog povjesničara koji je oduševio premijernim televizijskim nastupom – Miroslav Šumanović, ugledni sudac Ustavnog suda koji se proslavio izdvojenim mišljenjima u slučaju Šimunić i ZDS, Istina o Istanbulskoj, protivljenjem pobačaju, ali i mnogima drugima…

Mladi dr. Šumanović potvrdio je da će ove godine sudjelovati u Hodu za život, a bit će i na Bleiburškoj komemoraciji.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.