Sveučilište u Zagrebu slavi 350. obljetnicu

Screenshot_1602

Sveučilište u Zagrebu uz cjelodnevne svečanosti slavi 350. obljetnicu.

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras kazao je da je Sveuličište u Zagrebu najveća i najbolja znanstvena organizacija u Hrvatskoj koja proizvodi 67% relevatnih znanstvenih članaka te 80% svih doktora znanosti.

– Među 15% smo najboljih sveučilišta u svijetu. Sveučilište u Zagrebu uvijek je bilo, jest i bit će stožerna hrvatska nacionalna institucija u području visokog obrazovanja, znanosti, transfera znanja i tehnologija, kulturnog, umjetničkog i društvenog djelovanja i čuvar hrvatskog nacionalnog identiteta, hrvatskog jezika i europskih vrijednosti, dodaje Boras.

Rektor Boras istaknuo je u intervjuu za HTV da Hrvatska izdvaja najmanje upola manje u znanost i visoko obrazovanje od europskog prosjeka. Rekao je i da programski ugovori nisu potpisani jer izdvajanje za znanost u sljedeće četiri godine nije dovoljno, a da se znanstveni rad na sveučilištima ne vrednuje kao što se vrednuje na institutima.
– Sveučilište traži da se plati infrastruktura, da se financiraju laboratoriji te da se za svakog studenta dade podjednaki bonus. kazao je i napomenuo da je Zagrebu potrebno više studentskih domova.

Osim prijepodnevnih svečanosti  navečer je vrhunac proslave u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Sudjelovat će premijer Andrej Plenković te predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja će tom prigodom uručiti i povelje zagrebačkom Sveučilištu te fakultetima koji su proslavili više od sto godina djelovanja.

 

Screenshot_1604

 

Izvor: HRT Vijesti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.