Hrvatski sveučilišni sindikat traži ostavku dekanice Vlahović-Štetić

Screenshot_69
Zgrada Filozofskog fakulteta u Zagrebu (izvor: Wikipedia)

Priopćenje za medije Hrvatskoga sveučilišnog sindikata u povodu presude Općinskog radnog suda

Općinski radni sud u Zagrebu donio je 14. studenoga 2019. nepravomoćnu presudu kojom je utvrdio da je dekanica Filozofskog fakulteta u Zagrebu Vesna Vlahović-Štetić uznemiravala djelatnika Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Antu Čovića od početka svoga dekanskog mandata 2017. god. pa čak i nakon što je u studenom 2018. prestao biti zaposlenikom Filozofskog fakulteta.

Sud je naložio Filozofskom fakultetu u Zagrebu da profesoru Čoviću na ime naknade neimovinske štete zbog višestruke povrede prava osobnosti isplati 25.000 kuna s kamatama i da naknadi parnične troškove u iznosu od 11.250 kuna.

U obrazloženju presude na 25 stranica iscrpno se iznose činjenice i opisuje način na koji je dekanica Vlahović-Štetić dugotrajnim i ustrajnim nezakonitim postupanjem uznemiravala profesora Antu Čovića: pokretanjem neosnovanih i protupropisnih etičkih postupaka protiv njega, korištenjem nepropisno donesenoga mišljenja Etičkoga povjerenstva za pokretanje i provođenje postupka oduzimanja zvanja, iznošenjem neistinitih informacija u medijima i propuštanjem zaštite njegova dostojanstva, sve s ciljem „narušavanja njegova ugleda, časti, imena i dostojanstva“. Uznemiravanje je bilo usmjereno na samu srž akademskoga djelovanja prof. Čovića, navodi se u obrazloženju presude.

Cijela presuda može se pročitati ovdje.

U sustavu znanosti visokog obrazovanja nije zabilježen slučaj mobinga u razmjerima kakvi su opisani u ovoj presudi, o čemu je svojedobno objavljena reportaža u sveučilišnim novinama Universitas. Dekanica Filozofskog fakulteta takvim je ponašanjem ozbiljno okaljala ugled ne samo fakulteta kojemu je na čelu nego i Sveučilišta u Zagrebu i to baš u jubilarnoj 350. godini njegova postojanja.

Ovo je slučaj mobinga koji je dobio sudski epilog, ali to je nažalost tek jedan u podužem nizu slučajeva u sklopu sustavnog progona neistomišljenika koji se u mandatu dekanice Vlahović-Štetić provodi na Filozofskom fakultetu. Na udaru nove uprave našli su se brojni djelatnici Filozofskog fakulteta: akademik Mislav Ježić, akademik Krešimir Nemec, prof. emer. dr. sc. Drago Roksandić, prof. dr. sc. Mirjana Matijević Sokol, prof. dr. sc. Željko Holjevac, prof. dr. Jadranka-Lazić Lazić, doc. dr. sc. Aleksandra Mindoljević Drakulić, doc. dr. sc. Domagoj Brozović, asistent Filip Šimetin Šegvić i drugi.

Zbog takvog vođenja drastično je srozan ugled ove nekada prestižne institucije što se odrazilo i na padu interesa studenata za upis na Filozofski fakultet.

Imajući u vidu sve navedeno, Hrvatski sveučilišni sindikat poziva prof. dr. sc. Vesnu Vlahović-Štetić da, u skladu s čl. 25. Statuta Filozofskog fakulteta, podnese neopozivu ostavku na dužnost dekanice.

U Zagrebu 15. studenoga 2019.

Hrvatski sveučilišni sindikat

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.