Priopćenje za medije: HRVATSKI STUDIJI KAO META SINKRONIZIRANOG NAPADA VILIMA RIBIĆA I MINISTRICE DIVJAK

Zagreb, 16. siječnja 2020.

Screenshot_250

Jučer smo  bili svjedoci zajedničkog usklađenog javnog medijskog istupa vječitog sindikalnog lidera notornog Vilima Ribića i ministrice Divjak, koji su se neskriveno i znakovito podupirali i po pitanju nedavnog učiteljskog štrajka kao  i  neslavnog projekta tzv. „Škole za život“, te donošenja novog kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje, kada su kao dvije načelno interesno divergentne stranke  slavili i hvalili vlastite zajedničke akcije.

Pri tako određenom rangu prioriteta logična je posljedica zanemarivanje primarne djelatnosti resornog ministarstva u smislu stabilizacije sustava koji je u njegovoj generalnoj zoni odgovornosti.

Mjesec dana po okončanju legalne procedure oformljenja jedne fakultetske institucije i njezina institucionalnog starta sukladno sudskoj odluci o upisu u registar, nadležna ministrica dovodi u sumnju zakonitost ustrojavanja fakulteta u vidu javnih istupa na nivou očekivanog medijskog senzacionalizma.  Pritom i javno poziva DORH da se „umiješa“ u postupak.

DORH u demokratskom pravnom poretku nedvojbeno nije inspekcijsko tijelo općeg nadzora niti djeluje na osnovi impresija i ničim potkrijepljenih, posve subjektivnih prosudbi javnih dužnosnika bez obzira na njihov rang i značaj.

Takvim olako iznesenim, paušalnim i nekonkretiziranim sumnjičenjem jedne legalno ustrojene sveučilišne sastavnice, resorna ministrica baca tamnu sjenu i na vjerodostojnost resora kojem je na čelu  ugrožavajući pritom dostojanstvo zasposlenika i studenata Fakulteta hrvatskih studija.

Teško je shvatljiv motiv Sindikata, koji ima vlastitu podružnicu na Fakultetu hrvatskih studija, da na ovaj način stigmatizira vlastite članove u obračunu s pojedincima prema kojima je tradicionalno negativno određen. Vašar taština ovdje je prešao granicu zdravoga razuma i prelio se na sudbine mnogih ljudi.

Optužbe sindikalnog čelnika usmjerene protiv navodne korupcije u sudstvu zbog provedenog upisa u Registar ustanova na Trgovačkom sudu posve su iracionalne. Bez ijednog suvislog argumenta i isključivo na osnovi averzije prema učinku toga rješenja (početku rada fakulteta) g. Ribić nastupa s očigledno izvansindikalnih pozicija zadirući u područja i problematiku za koju niti je ovlašten, a još manje kompetentan.

Predsjednica HSS

                                                                                                                       doc.dr.sc. Vlatka Vukelić

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.