Odličje članu HSS-a Anti Čoviću

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila je 4. veljače 2020. u Predsjedničkim dvorima na Pantovčaku u Zagrebu 29 odličja i 11 priznanja pojedincima, udrugama i ustanovama koji svojim radom pridonose očuvanju hrvatske kulture i identiteta te razvoju i ugledu Republike Hrvatske.
Predsjednica je istaknula znanstvenike koji svojim djelovanjem promiču ugled Domovine te stvaraju vrijedne međunarodne suradnje kojima hrvatska znanost dokazuje svoju znanstvenu izvrsnost i sposobnosti, posebno se osvrnuvši na one koji kroz obrazovne ustanove mlade uvode u svijet znanosti i potiču njihove interese za daljnji razvoj svojih znanja i talenata.

Za osobite zasluge za znanost u području filozofije i bioetike te njihovo promicanje u Republici Hrvatskoj i svijetu Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića Predsjednica Republike odlikovala je prof. dr. sc. Antu Čovića, člana Hrvatskoga sveučilišnoga sindikata, redovitoga profesora u trajnom zvanju Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i prorektora Sveučilišta u Zagrebu za organizaciju, kadrovski razvoj i međusveučilišnu suradnju.

U Poticaju za odlikovanje, koji je Državnomu povjereništvu za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske podnijelo Hrvatsko bioetičko društvo, navedene su zasluge i postignuća temeljem kojih je predložena dodjela odlikovanja. Navedene su osobite zasluge prof. Čovića za razvoj i promicanje bioetike kao nove znanstvene discipline u Hrvatskoj i u svijetu, kao i njegovi doprinosi za razvoj i promicanje filozofije.

U području filozofije posebno su istaknuta postignuća prof. Čovića u razvijanju i vođenju nakladničkog projekta „Filozofska istraživanja” na programskim osnovama ideje integrativnosti koju će u području bioetike u sklopu domaćih i međunarodnih projekata razviti do nove paradigme integrativnoga mišljenja. U znanstvenim i stručnim radovima artikulirao je inovativni koncept integrativne bioetike, utemeljen na metodološkim zasadama pluriperspektivizma kao i programsku ideju „europeizacije bioetike”.

Na praktičnom planu prof. Čović dao je nezaobilazne prinose u stvaranju brojnih institucionalnih oblika bioetičkoga dijaloga, bioetičke edukacije, istraživačko-dokumentacijske djelatnosti, nakladništva i međunarodnoga povezivanja u području bioetike. Najvažnije postignuće na planu bioetičke institucionalizacije je osnivanje i vođenje Znanstvenoga centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku, koji je odlukom ministra znanosti, obrazovanja i športa proglašen 10. studenoga 2014. i koji po izvrnosti, značenju i aktualnosti rezultata svoga znanstvenoga rada ide u red najkvalitetnijih organizacija ili skupina u svijetu unutar svoje znanstvene discipline.

Izvor: Fakultet hrvatskih studija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.