Član Hrvatskoga sveučilišnoga sindikata podnio kaznenu prijavu protiv ministrice Divjak

Priopćenje za javnost

Državni ured za reviziju u travnju 2019. godine izradio je revizijsko izvješće o financijskom poslovanju Hrvatskoga veterinarskoga instituta, pri čemu je utvrdio nezakonitosti u poslovanju, između ostaloga u planiranim prihodima i rashodima te isplati plaća i dodataka protivno Statutu i pravilnicima Hrvatskoga veterinarskoga instituta. Opisane nepravilnosti opravdano su dovele u pitanje kredibilitet ranije respektabilne znanstvene ustanove.

Ministrica Blaženka Divjak, unatoč činjenici što je bila upoznata s nepravilnostima, nije poduzela odgovarajuće službene radnje iz svoje nadležnosti radi sprječavanja daljnjega nezakonitoga poslovanja Hrvatskoga veterinarskoga instituta i svojim je nedjelovanjem izravno prouzročila štetu Hrvatskomu veterinarskomu institutu, ali i Državnomu proračunu Republike Hrvatske. Zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenoga djela zlouporabe položaja i ovlasti od strane ministrice Blaženke Divjak, član Hrvatskoga sveučilišnoga sindikata dr. sc. Tomislav Bedeković podnio je 31. siječnja 2020. kaznenu prijavu Općinskomu državnomu odvjetništvu u Zagrebu.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja organizirao je 27. siječnja 2020. tiskovnu konferenciju o nezakonitosti poslovanja Hrvatskoga veterinarskoga instituta, pri čemu je izbjegavao spomenuti izravnu odgovornost B. Divjak kao resorne ministrice za nepoduzimanje radnji radi otklanjanja nezakonitosti u poslovanju.

U Zagrebu 7. veljače 2020.

Hrvatski sveučilišni sindikat 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.