Tražimo utvrđivanje odgovornosti predsjednice Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu zbog zloporabe saborskoga tijela u politikantske svrhe

Zagreb, 3. svibnja 2021.

Broj VV-30/2021.

Gosp. Gordan Jandroković

Predsjednik Hrvatskoga sabora

Trg sv. Marka 6-7, 10000 Zagreb

Otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora

Tražimo utvrđivanje odgovornosti predsjednice Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu zbog zloporabe saborskoga tijela u politikantske svrhe

Poštovani gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora,

predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković sazvala je za danas (4. svibnja 2021.) u 14 sati tematsku sjednicu Odbora na temu „Aktualno stanje na Sveučilištu u Zagrebu“. U pozivu dostupnom na https://hrvatskisveucilisnisindikat.files.wordpress.com/2021/05/poziv_15._tematska_sjednica_oozk_4.5.2021.pdf navodi se da će u radu tematske sjednice sudjelovati predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Sveučilišta u Zagrebu, Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja te predstavnici drugih relevantnih institucija. Iz poziva je već vidljivo da se ova sjednica organizira prvenstveno u svrhu medijske eksploatacije, jer se navodi da će „predstavnici medija moći sjednicu pratiti putem prijenosa uživo na You Tube kanalu internetske televizije Hrvatskog sabora na poveznici – https://youtu.be/PeXHH-OltMU“. Medijska „priprema terena“ za sjednicu ne samo da je potvrdila tu pretpostavku nego je razotkrila i politikantsku pozadinu organiziranja ove sjednice: https://www.srednja.hr/faks/sutra-se-odrzava-vazna-sjednica-o-stanju-na-zagrebackom-sveucilistu-evo-sto-se-ocekuje/

To nas je istinski zgrozilo i navelo da Vam se s našim prigovorima i zahtjevima izravno obratimo ovim putem.

1. Politički prigovori

Predsjednica Odbora za znanost, kulturu i obrazovanje sazvala je tematsku sjednicu na temu „Aktualno stanje na Sveučilištu u Zagrebu“ mimo procedure koju utvrđuje Poslovnik Hrvatskog sabora, mimo ovlasti Odbora, bez analitičke podloge i odgovarajućeg obrazloženja za sazivanje ovakve sjednice. Pritom je slijedila političku agendu i predizborni timing stranke Centar i agilnog zastupnika stranke Možemo, koji je propao na posljednjim izborima za rektora Sveučilišta u Zagrebu.

Stoga tražimo da temeljem ovlasti predsjednika Sabora predložite da se navedena točka skine s dnevnoga reda te da se predsjednica u svoje osobno ime ispriča Sveučilištu u Zagrebu što je ovo saborsko tijelo stavila u funkciju medijskih i dnevnopolitičkih napada na upravu i tijela Sveučilišta koje predvode stranke Centar i Možemo. Nadalje tražimo da pokrenete postupak utvrđivanja odgovornosti predsjednice Odbora. Da je riječ o političkoj spletki dokazuje ne samo način sazivanja nego i ukupna organizacija održavanja rasprave kao i očigledni komplot s skupinom medija koji iz političkih i politikantskih razloga kontinuirano napadaju i ocrnjuju Sveučilište u Zagrebu.  

2. Formalni prigovori

Sjednica je sazvana izvan procedure koju propisuje Poslovnik Hrvatskog sabora, jer je prijedlog za sazivanje sjednice podnijela članica Odbora, supredsjednica stranke Centar Marijana Puljak, a ne trećina članova Odbora kako je propisano u članku 49. Poslovnika Hrvatskog sabora.

Sjednica je sazvana izvan ovlasti Odbora koje su utvrđene u članku 44. Poslovnika Hrvatskog sabora. Odbor može pratiti rad Vlade i drugih tijela čiji rad nadzire Sabor u skladu s Ustavom i Zakonom, ali ovakvo „praćenje“ rada jednog sveučilišta i tendenciozno vođena rasprava o konkretnim poslovnim i upravnim odlukama sveučilišnih tijela nije zasnovana na zakonu i u izravnoj je suprotnosti s ustavnim odredbama i vrijednostima autonomije sveučilišta. Odbor je ovlašten raspravljati samo o izvješću o djelovanju sveučilišta, koje prema članku 28. Statuta Sveučilišta, „najmanje jednom godišnje“ Saboru podnosi Sveučilišni savjet i o tome obavještava Senat.

3. Sadržajni prigovori

Ako zanemarimonavedene formalne prigovore, zbog kojih Odbor uopće ne bi trebao raspravljati o temi „Aktualno stanje na Sveučilištu u Zagrebu“, postoji više sadržajnih razloga zbog kojih bi takva rasprava i inače bila nedopustiva na način na koji je organizirana pozivom na tematsku sjednicu Odbora.

Rasprava je tendenciozno organizirana. Da je rasprava organizirana na tendenciozan način koji odgovara političkoj agendi stranaka Centar i Možemo te osvetničkim motivima nesuđenog rektora Sveučilišta, očigledno je već prema listi sudionika koji su pozvani na raspravu. Pravo sudjelovanja u raspravi dobili su samo osvjedočeni oponenti aktualne uprave Sveučilišta.

Selekcija sudionika raspravu čini nelegitimnom. Navodimo na prvom mjestu skandalozno isključivanje iz rasprave Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoja kao „najvišeg stručnog tijela koje se brine za razvitak i kvalitetu cjelokupne znanstvene djelatnosti i sustava znanosti, visokog obrazovanja i tehnološkog razvoja u Republici Hrvatskoj“ (čl. 6. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i viskom obrazovanju). Skandalozna je i činjenica da je na raspravu pozvan samo onaj sindikat koji bjesomučno godinama napada aktualnu upravu Sveučilišta, a iz poziva je izostavljen Hrvatski sveučilišni sindikat kojemu je sveučilište u fokusu djelovanja kao što je vidljivo iz naziva.

Selekcija tema raspravu čini jednostranom. Postavlja se pitanje zašto je krug tema o kojima je predviđena rasprava sužen samo na pitanja koja se već duže medijski eksploatiraju i orkestriranim napadima na Sveučilište. Zašto se npr. ne bi raspravljalo i o nepotizmu na Sveučilištu? Bila bi to prilika da nesuđeni rektor Sveučilišta široj javnosti konačno objasni kako se moglo dogoditi da se njegov sin zaposli na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na kojem i sam djeluje kao utjecajni profesor.

Rasprava je diskriminacijska. Rasprava o aktualnom stanju samo na jednom sveučilištu, a ne na svim hrvatskim sveučilištima, u osnovi je diskriminacijska te šalje poruku da je na tom sveučilištu stanje krizno i katastrofalno. Nadalje, da je na svim drugim sveučilištima stanje stabilno i zadovoljavajuće. Postavlja se pitanje zašto se ne raspravlja primjerice o nedavno objavljenim podacima da su se članovi jedne političke stranke „kombijima odlazili po doktorate“ na jedno drugo hrvatsko sveučilište (https://www.nacional.hr/ekskluzivno-vice-mihanovic-nije-jedini-kako-je-kombi-splitskih-hdz-ovaca-odlazio-po-doktorate-u-osijek-i-koja-je-njihova-veza-s-fakultetom-na-drugom-kraju-drzave/).

Na temelju navedenog, tražimo od Vas, gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora, da predložite skidanje najavljene točke dnevnog reda s današnje sjednice Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu te da pokrenete postupak utvrđivanja odgovornosti predsjednice Odbora zbog nanošenja štete ugledu najsnažnijeg i najuspješnijeg hrvatskog sveučilišta te u konačnici zbog nanošenja štete ugledu i autoritetu Hrvatskog sabora.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.