Cenzura je intelektualno nasilje

Objavljujemo integralno istup novinara i urednika Mate Krajine u povodu neopozive ostavke Ivana Perkova na mjesto urednika zagrebačke redakcije hrvatskih sveučilišnih novina Universitas. Svoj osvrt izrekao je na konferenciji za medije Hrvatskoga sveučilišnoga sindikata u Zagrebu 27. listopada 2021. Cijela konferencija može se vidjeti ovdje.

Dr. sc. Ivana Perkova pratim preko javne pisane riječi duže vrijeme, osobito iščitavam ono što piše i objavljuje u hrvatskim sveučilišnim novinama Universitas. Jasno je: taj mladi znanstvenik ima i novinarski X-faktor – njeguje jasan stil, a zaključci su mu potkrijepljeni argumentima. Daje prednost činjenicama pred emocijama, a to je vrlina malobrojnih. Činjenice su, očito je, temelj njegovih promišljanja, materijal za uvod, zaplet i rasplet. Jednostavno: Perkov je promicatelj dobra, katalizator konstruktivnosti i branitelj akademske slobode i sveučilišnoga identiteta.

Mato Krajina – novinar i urednik

Trideset sedam godina pišem i uređujem časopise na akademskoj i nacionalnoj razini, uređujem knjige i druge publikacije. Prošao sam isljedništva i različite mentore, napisao sam tisuće tekstova i uredio desetke knjiga, ali nikada nisam doživio da me netko, kao kolegu Perkova, preko noći baci na kaldrmu i grubo cenzurira. Bilo je i pokušaja cenzure, ali i najokorjeliji cenzori su, poslije razmišljanja, popuštali. Bili su svjesni da diraju u prava koja se ne smiju rušiti. Čak i potkraj onoga bivšega totalitarnoga režima.

A ovdje, kada je to bilo bez riječi i upozorenja, bez poziva i rasprave, rađa se puno upitnika. A zajednički nazivnik može im biti pitanje: je li to doista moguće u slobodnoj i neovisnoj hrvatskoj državi u kojoj vlada demokracija? Još zanimljivija je dekadencija akademskoga okružja u kojem se događa ovo intelektualno nasilje. Loša je to poruka, destruktivan potez, grub udar na slobodu misli i izražavanja, na slobodu tiska, na novinarske i uredničke slobode. Žalosno je, umjesto vrjednota demokratičnosti i vladavine prava, civilizacijskih stečevina, detektirati natruhe samovlašća i politizacije koje vise iznad svega! Jasno je: u svakoj cenzuri krše se ljudska prava i ruši dostojanstvo autora i urednika. Kritika i rasprava – da, ali cenzura je uvijek destrukcija i zlo. A kad se cenzuriraju ne komentari ili dojmovi, nego gole činjenice, podatak o sadržaju javne rasprave o početku zakonodavnih aktivnosti, onda to užasava i ozbiljno zabrinjava.

Ovaj nepromišljeni čin cenzure je, čini se, samo vrh sante leda, kota s koje se neodgovorno udara po časnu čovjeku, novinaru i znanstveniku. On nije počinio nikakav krimen i očito je kolateralna žrtva u nekim drugim igrama.

Preko ovoga slučaja jasno se može zaključiti da Ivan Perkov, slobodan novinar nije to zaslužio. Jednostavno: to ne valja tako raditi!

Postoje drugi načini razgovora u akademskom dvorištu i trebalo je njih demokratski koristiti, a ne provoditi ponižavajuće nasilje. U javnosti desetljećima zvoni krilatica da se institucije moraju poštivati, a značajna je institucija i neovisnost uredništva o nakladniku novina.

Uredniku Ivanu Perkovu valja pružiti potporu u očuvanju časti, dostojanstva i slobode zbog njega i zbog svih onih koji se bave novinarstvom, a osobito onih koji su na odgovornim pozicijama urednika.

Nadam se da će uz dr. sc. Ivana Perkova stati i udruge novinara i drugi koji brinu o ljudskim pravima i medijskim slobodama. Ostaje nada da će sve, kad-tad doći na svoje mjesto! Ali što prije, to bolje! Nije mudro rušiti perspektive mladima i njihovim obiteljima, poticati ih da kao nekad zbog nedemokratskih metoda napuštaju vlastitu domovinu. To nije ni akademski ni ljudski!

Mate Krajina

Mate Krajina novinar je gotovo četiri desetljeća, urednik akademskih časopisa i drugih publikacija, autor je nekoliko knjiga i nakladnik. Član je Hrvatskoga društva katoličkih novinara, a bio je i predsjednik te udruge. Prošao je iskustva ucjena i neslobode u bivšem režimu, ali i u suvremenoj demokraciji. Alergičan je na ucjene i cenzuru, pa je htio reći nekoliko riječi o ovom slučaju i ostavci kolege Ivana Perkova.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.