Prosvjed zbog cenzure rektora Dragana Ljutića

Konferencija za medije Hrvatskoga sveučilišnoga sindikata održana u Zagrebu 27. listopada 2021. u 11 sati. Govorili su: doc. dr. sc. Vlatka Vukelić, predsjednica Hrvatskoga sveučilišnoga sindikata, dr. sc. Ivan Perkov, urednik u ostavci zagrebačke redakcije hrvatskih sveučilišnih novina Universitas i Mate Krajina, novina i urednik.

Konferencija je održana u povodu neopozive ostavke koju je urednik Ivan Perkov dao zbog cenzure koju nad uređivanjem i tiskanjem toga sveučilišnoga medija provodi rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić.

Na konferenciji je Ivan Perkov upoznao javnost s razlozima i neposrednim povodom za podnošenje ostavke; govorio je o implikacijama cenzorske prakse na sveučilišni i javni život, o intervencijama rektora splitskoga sveučilišta koje se ne odnose samo na uređivanje i tiskanje novina nad kojima ima podijeljene ingerencije, nego i na njegovo cenzorsko djelovanje koje izlazi iz toga okvira. Pozvao je Senat Sveučilišta u Splitu da utvrdi odgovornost rektora prof. dr. sc. Dragana Ljutića zbog nanošenja reputacijske štete Sveučilištu u Splitu i zbog povrjede ugleda dužnosti koju obnaša.

U ovom slučaju cenzor se nije udostojao niti deklarirati zbog čega uskraćuje objavu već prelomljenih članaka urednika i redakcijskih izvješća te na taj način suzbija, guši i zabranjuje slobodu govora, misli i izražavanja.

Nazočnima su osim materijala poslanih uz poziv na konferenciju (https://hrss.hr/2021/10/27/poziv-na-konferenciju-za-medije/) podijeljeni ostavka Ivana Perkova, osvrt Mate Krajine i primjerak novina cenzuriranih u doba Khuena Héderváryja (Obzor, 3.8.1897.).

Cijeli video-zapis konferencije može se pogledati ovdje.

Ostavka Ivana Perkova dostupna je ovdje.

Osvrt Mate Krajine može se pročitati ovdje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.